Στο χώρο της πιστοποίησης της ποιότητας, των ελέγχων και των εργαστηριακών δοκιμών και μετρήσεων, Διαπίστευση είναι η διαδικασία της επίσημης αναγνώρισης από αρμόδιο οργανισμό, ότι ένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο ασκεί συγκεκριμένες δραστηριότητες με αμεροληψία και με τεκμηριωμένη επάρκεια (Ε.ΣΥ.Δ.)
Ουσιαστικά, ένας διαπιστευμένος φορέας, ανάλογα με το πρότυπο στο οποίο έχει διαπιστευθεί, διαθέτει την κατάλληλη τεκμηρίωση και τεχνική επάρκεια για να είναι σε θέση να πιστοποίησει - ελέγξει - διακριβώσει δραστηριότητες ένος οργανισμού που βρίσκεται στο πεδίο του πρώτου. Η πιστοποίηση αφορά τις επιχειρήσεις / oργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη οικονομία ενώ η διαπίστευση τους φορείς που χορηγούν τη πιστοποίηση.
Το Εθνικό ΣΥστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ) είναι ανώνυμη εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με μοναδικό μέτοχο το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με σκοπό τη διαχείριση του συστήματος διαπίστευσης στη χώρα. Το Ε.ΣΥ.Δ. λοιπόν αποτελεί τον εθνικό φορέα διαπίστευσης της Ελλάδας.
Η Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση ή European co-operation for Accreditation (ΕΑ) έχει συσταθεί από τους ευρωπαϊκούς εθνικούς φορείς διαπίστευσης προκειμένου να συντονίζει και να επιβλέπει τις δραστηριότητές τους.
Οι Πολυμερείς Συμφωνίες ή Multilateral Agreements (MLAs) Αμοιβαίας Ισότιμης Αναγνώρισης των δραστηριοτήτων των ευρωπαϊκών φορέων συνάπτονται στα πλαίσια της ΕΑ.
Όλοι οι εθνικοί φορείς που εντάσσονται στις MLAs οφείλουν να αναγνωρίζουν μεταξύ τους, ο καθένας στη χώρα του, τις εκθέσεις δοκιμών, τις βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά που ο άλλος εθνικός φορέας εκδίδει. Με την ίδια λογική, μέσα από διμερείς συμφωνίες που ισχύουν μεταξύ της ΕΑ και με φορείς διαπίστευσης άλλων χωρών επιτυγχάνεται η αντίστοιχη αναγνώριση.
Τα δέκα βήματα έτσι όπως διατυπώνονται από το Ε.ΣΥ.Δ. είναι τα παρακάτω:
Από τη στιγμή που υπάρχει στην Ελλάδα εθνικός φορέας διαπίστευσης δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί διαπίστευση από φορέα του εξωτερικού. Στην περίπτωση όμως που η έδρα του φορέα ή η θυγατρική εταιρεία ανήκει σε άλλη χώρα τότε ο φορέας μπορεί να διαπιστευθεί από τον αντίστοιχο φορέα του εξωτερικού. Για τα πρότυπα όμως που έχουν έχουν αναπτυχθεί από ελληνικούς οργανισμούς τυποποίησης και κυκλοφορούν μόνο στην Ελλάδα είναι δύσκολο να παρέχεται διαπίστευση στους φορείς πιστοποίησης από άλλους εθνικούς φορείς διαπίστευσης πλην του Ε.ΣΥ.Δ.. Επίσης στην περίπτωση που ο οργανισμός που έχει παράξει το πρότυπο είναι ανεξάρτητος, όπως για παράδειγμα ο FSC, τότε ο ίδιος δύναται να διαπιστεύει τους φορείς πιστοποίησης για τα πρότυπά του.
Η διαπίστευση είναι εν γένει προαιρετική, αλλά γίνεται υποχρεωτική στις περιπτώσεις που η εθνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία - κανονισμοί την επιβάλλουν.